tisdag 1 februari 2011

Monster, Silver och Frisk luft

Vi har under våren tänkt arbeta med temat "Jag". Vår tanke bakom detta tema är att på ett meningsfullt sätt undersöka vilka vi är. Det är ingen lätt fråga att besvara: "Vem är jag?", men genom att gräva lite på stället så kan vi nog hitta flera små korn och pusselbitar! Framförallt hoppas vi enligt förskolans uppdrag kunna stärka barnens självtillit, självförtroende och kunna bygga på deras kunskaper. I Läroplanen står det att "barnen ska få möjligheter att utveckla sin förmåga att iaktta och reflektera" samt att förskolan ska "vara en levande social och kulturell miljö som stimulerar barnen att ta initiativ" (LPFÖ 98/10).

Idag har vi haft grupper. Tomtarna och Trollen stannade innomhus under förmiddagen för att pyssla. Vi gjorde gipsavtryck av våra små händer. Vissa av oss gjorde avtrycken innan jul och fick nu chans att måla de vita avtrycken i silver eller guld. Att få möjlighet att utforska olika material är livsviktigt, det är då vi lär oss skillnader mellan alla konsistenser som finns i vår omvärld. Den motoriska utvecklingen och vårt sensoriska känselsinne utvecklas då vi får leka med olika sorters färgmaterial och lera/gips/deg med mera.

Jättarna gick på en promenad. Vi besökte tre olika lekplatser. På alla lekplatserna tränade vi mycket motorik: vi har klättrat, åkt rutschkana, krypt, balanserat, sprungit... Inga hinder var för små för att ta sig över eller under! Vi åt frukt tillsammans och läste boken "Naken om baken". Att känna sig själv och känna gott självförtroende handlar till stor del om hur väl man känner sin egen kropp, därför ger grovmotorisk och ibland vilda lekar stor utbetalning på självförtroende-kontot. Men det är även viktigt med perspektiv och att samtala om kroppen.

Det har även varit moster på besök idag. Det kom ett "hundmonser" och ett "litet monster". Båda två tyckte att det var väldigt kul att busa med kompisarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar